zdrava prehrana med nosečnostjo

Zdrava prehrana med nosečnostjo

Kljub uravnoteženi prehrani se velikokrat zgodi, da težko zadostimo povečanim potrebam po vitaminih in mineralnih snoveh. Najbolje je, da se v teh primerih natančno posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom in jemljete izdelke, ki vsebujejo kombinacijo večine potrebnih mikrohranil vitaminov in mineralov , katerih zaužita količina ne preseže priporočenih dnevnih odmerkov. Pomembna pa je sestava maščob. Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da moramo za njihov zadosten vnos poskrbeti z ustrezno prehrano. Kalcij — viri kalcija so mlečni izdelki mleko, sir, jogurt , mak, sezam, temno zelena listnata zelenjava koprive, trpotec, listnati ohrovt, rukola, špinača, blitva , šipek, kakav, sardine, ostrige, brokoli, mandeljni in luščen fižol. Introduction to Clinical Nutrition. Primerna prehrana pred in med nosečnostjo ter v času dojenja je dolgoročna naložba za zdravje tako matere, kot razvijajočega se otroka. Za živila, bogata s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, potrebuje organizem več časa za presnovo in tako glukoza počasneje prehaja v kri — nizki GI. Tako kot med nosečnostjo mora mamina prehrana tudi v času dojenja biti še naprej bogata z visokokakovostnimi živili, saj bo tako zagotovila optimalno ustvarjanje visokohranljivega in visokokakovostnega mleka. Pri uživanju živil, nabranih v naravi, bodite pozorni, da ne bi pomotoma zaužili njim podobnih, ki so lahko smrtno nevarne. Naročite se na prejemanje novic:. Pomanjkanje tega minerala lahko učinkuje na razvoj možganov, v prevelikih količinah pa je strupen.

Gubljenje kilograma uzroci

Pravilno sestavljene pesco, delna in lakto-ovo-vegetarijanska prehrana lahko zadovoljijo vsem prehranskim potrebam nosečnice in doječe matere. Največkrat ga primanjkuje pri mamicah vegetarijankah, preyrana so glavni viri tega vitamina živila živalskega izvora. Nutrition trough the Life Cycle, zdrava prehrana med nosečnostjo. Torej vsa živila, ki so hkrati tudi dober vir sestavljenih ogljikovih hidratov. Če ste se že pred zanositvijo prehranjevale pestro in pri tem vztrajate tudi v času nosečnosti, verjetno uživate tudi dovolj ključnih vitaminov in mineralnih snovi zase in tudi za svojega razvijajočega se otroka. Da vse maščobe niso enake, že vemo … a ne!? Med nosečnostjo in dojenjem je potrebno nameniti še posebej veliko zdrava prehrana med nosečnostjo predvsem vnosu vitaminov A beta karoten zdrava prehrana med nosečnostjo, D, E, C, tiamina B1riboflavina B2niacina B3B6, folne kisline B9 in B12, ter mineralom kot so kalcij, magnezij, cink, železo in jod. Folna kislina lahko pri osebah, ki nosečnostj epilepsijo in jemljejo zdravila, poveča možnost za epileptični napad. V prvem trimesečju ni povečane potrebe po energiji in sledi energijskim potrebam odrasle ženske. Zdrava prehrana nosečnice. Za pravilni razvoj ploda, še posebej možganov, so pomembne polinenasičene maščobne kisline omega-3 in omega Hrana, ki se ji mora kako smrsaviti deset kilograma še posebno izogibati mehki siri s plesnijo v sredici ali na površini nepasterizirani mlečni izdelki surova ali premalo kuhana jajca tudi v doma narejeni majonezi, sladoledu, beljakovem snegu in kremi surovo ali premalo kuhano ali pečeno meso paštete vseh vrst jetra surovi morski zdrava prehrana med nosečnostjo zemeljski oreščki kikirikiji in maslo iz zemeljskih oreščkov, če smo sami ali naš partner alergični na katero koli vrsto hrane oz. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Med dojenjem jejte sadje in zelenjavo! Kvas, zdrva ali vinski kamen?

Video

Laksativ za mršavljenje

Sardesai V. Kako aktivni so encimi v vaši slini? Vsaka noseča in doječa mati ima svoje potrebe po energiji in hranilih, ki so različne od dneva do dneva, se spreminjajo s telesno aktivnostjo matere in z drugimi dejavniki. Vitamin C sodeluje pri izgradnji novih tkiv, pomembno pa je tudi, da vitamin C povečuje absorpcijo železa iz rastlinskih živil t. To velja za ženske stare med 25 in 51 let, z normalno telesno maso pred zanositvijo in za nosečnice, ki se od začetka do konca nosečnosti ne zredijo za več kot 12 kg. Ob upoštevanju povečanih potreb pri doječi materi, ki jih mora zagotoviti njena presnova, se priporoča dodatek vsaj µg folne kisline v obliki prehranskega dopolnila. Bistveno je, da se nosečnica začne zavedati svojega telesa , saj bo to igralo pomembno vlogo pri porodu in hkrati takoj začne krepiti predele, ki bodo med porodom morali ostati sproščeni. Zaradi nezadostnega znanja se pojavlja pogosta napaka , in sicer hipoteza, da tako kot na klasičnih pilates vadbah lahko tudi nosečnica izvaja vaje leže na hrbtu. Živila bogata s folati so paradižnik, zelje, špinača, kumare, pomaranče, grozdje, kruh in pecivo iz polnozrnate moke, krompir, meso, pšenični kalčki, soja, nekatere vrste sira in jajca. Posebej bogata živila z vitaminom C so paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, citrusi, zelje in paradižnik. Obdobje nosečnosti bi za vsako žensko moralo biti nekaj posebnega, čas v katerem se vsakodnevno dogajajo spremembe. Katera živila in v kakšni količini naj uživa nosečnica in doječa mati? Hkrati je iz poročil številnih porodnišnic še vedno zaznati velik odstotek nosečnic, ki diha nepravilno, brez kontrole, zaradi česar so posledično porodi težji in bistveno bolj stresni. Če jih doječe matere želijo uživati, naj jih zaužijejo v majhnih količinah, čim bolj redko. Jodirana sol naj se uporablja v prehrani tik pred zaužitjem obroka, saj se v nasprotnem primeru pomemben del joda lahko izgubi. Naprave za pilates poleg podpore pripomorejo k boljšemu ravnotežju, kontroli telesa, stabilnosti in krepitvi globljih mišičnih struktur, tako imenovanih lokalnih stabilizatorjev.

Recenzije

  • Mooguzil

    Folna kislina lahko pri osebah, ki imajo epilepsijo in jemljejo zdravila, poveča možnost za epileptični napad. Vrhunski kulinarični dogodek.

  • Dazilkree

    Je pa dobro, da se bodoča mamica zaveda, da plod ni »parazit«. Odvisen je od sestave ogljikovih hidratov.

  • Fauzil

    Posebnosti Zaradi nezadostnega znanja se pojavlja pogosta napaka , in sicer hipoteza, da tako kot na klasičnih pilates vadbah lahko tudi nosečnica izvaja vaje leže na hrbtu. Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem.

Dajte recenziju